Fakta: Sähköpostiviestien ja puhelimien aiheuttamat keskeytykset heikentävät suorituskykyäsi enemmän kuin marihuanan polttelu

Tämä on tutkittua tietoa ja haluan korostaa, etten ole millään tavalla huumemyönteinen (ja että kirjoitin tämän tekstin jo paljon ennen pääministerin bilekohua, vaikka sitä sinun on ehkä vaikea tänään uskoa).

Keskeytyksiä tapahtuu jatkuvasti. Kahviautomaatilla jaetaan vilkkaasti kuulumisia, sähköposti paukkuu tiheään tahtiin, perheenjäsenet, asiakkaat ja työkaverit soittelevat pitkin päivää ja asiakkaat vielä henkilökohtaiseen numeroosi, ellei vastausta saavu muutamassa minuutissa.

Keskeytykset pirstovat työtä parin minuutin välein.

Oletko huomannut, miten sähköpostien ja puheluiden jatkuva tulva heikentää suorituskykyäsi? Työkaveri huikkaa ovelta kysymyksen tai kommentin tai kysyy lounaalle. Asiakas haluaa sinulta jotain juuri nyt. Puhelin soi kiukkuisesti, ja sähköposteja on jonoksi asti.

Monet tekevätkin ainakin osan työstään toimiston ulkopuolella tai normaalin työajan jälkeen tai ennen, koska eivät saa työpaikallaan riittävästi rauhaa keskittymistä vaativaan työhön.

Tyrmistyttävä tulos

Joskus kuviteltiin, että saat tehdä keskeytyksetöntä työtä ainakin 15 minuutin jaksoissa. Totuus on kuitenkin aivan toista.

Monet tutkimukset osoittavat, että sinut keskeytetään jopa 3 minuutin välein. Joskus toki saatat saada työskenneltyä 10 minuuttia, mutta toisena hetkenä keskeytys saapuu 30 sekunnin kuluttua.

Keskeytykset vievät siis tutkimusten mukaan työpäivästäsi 2-3 tuntia. Aika on kuitenkin hyvin demokraattinen yksikkö. Sitä on käytössä tasan 24 tuntia vuorokaudessa niin presidentillä, pääministerillä, toimitusjohtajalla kuin sinulla itselläsi (ja nukkuakin pitäisi siitä osa).

Keskeytykset katkaisevat flown

Vaikka suurin osa keskeytyksistä liittyy työasioihin, ne hajottavat työrytmisi, häiritsevät ja kuormittavat aivojasi ja aiheuttavat paljon virheitä. Keskeytyksen hetkellä et muista, tai edes voi, kirjata asioita muistilistalle. Keskeytykset heikentävät siis suoriutumistasi ja laskevat merkittävästi jopa älykkyystestisi tulosta.

Työn häiriöt aiheuttavat siis Suomen ja koko maailman taloudelle merkittävät tappiot

Tappiot ovat suuremmat kuin paljosta istumisesta aiheutuvat kustannukset. Työpaikoilla onkin yhä enemmän ihmisiä, joilla on tarkkaavaisuuden häiriöitä, jotka ovat alkaneet vasta aikuisena. Yleensä häiriö puhkeaa jo lapsena, mutta nykyinen työelämä ajaa reagoimaan kaikkeen heti. Olisi pitänyt jo. Olen jo myöhässä.

Koet ehkä itsekin olevasi huonomuistinen, hermostunut ja impulsiivinen, omaavasi surkean keskittymiskyvyn, etkä koe saavasi mitään aikaan.

Tuntuuko tutulta?

Valitettavan moni nostaa kätensä pystyyn. Tiedän. Kummallista on kuitenkin se, että useimpien oireet katoavat, kun he pääsevät lomalle tai tekemään töitään etänä, jolloin keskeytyksiä on usein helpompi hallita.

Myös vahinkokeskeytyksiä tulee, kun työkaverit keskeyttävät sinut tietämättään. Työn keskeytyminen hetkeksi ei useinkaan ole ongelma, mutta muutamankin minuutin tauko aiheuttaa jo lisätyötä.

+15 minuuttia lisäaikaa

Oletko tullut ajatelleeksi, että yhden keskeytyksen aiheuttama lisäaika on n. 15 minuuttia, eli yhden työpäivän aikana saatat kerätä jopa 3 tehotonta tuntia ihan huomaamattasi? Niitä sitten korvaat illan, yön tai viikonlopun harmaina tunteina, eikä niistä aina makseta sinulle edes palkkaa. Ja mitä laajempi tehtävä keskeytyy, sen enemmän sinulla menee aikaa palata siihen, missä olit.

Keskeytät myös itse itsesi, kun teet työtä, joka ei ole niin kiinnostavaa. Ehkä löydät itsesi selaamasta sähköpostia, olisiko sinne tullut jokin kiinnostava työtehtävä tai eksyt sosiaalisen median maailmaan.

Älykästä sähköpostia ja kännykkää odotellessa

Odotan niitä kehitystyön tuloksia, joissa sähköpostini osaa itse lukea saapuneesta viestistä, mihin minun on reagoitava heti ja kännykkä tunnistaa puhelusta, mikä voi odottaa.

Odotan, että joku minua älykkäämpi tekee keskeytystarve-analyysin puolestani.

Essi Juvakka 
viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET, perheterapeutti
Puhelin

040 756 7374

Sähköposti
[email protected]
Seuraa

 

Ota yhteyttä
Fill out my online form.
Share This