Runnotaanko työpaikan muutoksia kerta toisensa jälkeen läpi muutamassa viikossa tai kuukaudessa? Ja sitten ihmetellään, miksi asiat hoituvat heikosti, ihmiset eivät ole sisäistäneet uusia toimintatapoja, eivät osaa toimia ohjeistusten mukaan, ovat kiinni vanhassa ja tekevät, kuten aina ennenkin. Ja johto sadattelee sitä, miksi ”meillä on niin paljon muutosvastarintaa” ja ihmettelee, miksi muutos – isompi tai pienempi – ei toteudu suotuisasti.

Tuntuuko tutulta?

MUUTOSVASTARINTA POIS KÄYTÖSTÄ

Toivoisin, että muutosvastarinta sanana saataisiin kokonaan pois käytöstä, sillä se nostattaa työntekijöissä ikäviä tuntemuksia. Kukaan ei halua olla muutosvastarintainen. Kyse kun on vain siitä, että aivot sanovat aivan luonnollisesti uusille asioille EI.

Muutoksia siis yritetään saada läpi aivan liian nopealla aikataululla, jotta ihminen olisi niihin valmis ja yleensäkään vakuuttunut, että muutokset tulevat myös toteutumaan.

KIVIKAUTISIA IHMISIÄ

Kuvittelemme olevamme nykyaikaisia vuoden 2022 ihmisiä, mutta viime kädessä olemme edelleen hyvin kivikautisia. Ihmiset eivät millään pysy mukana, jos koko ajan toimitaan aivojen käsityskykyä vastaan.

On tärkeää muistaa, että aivot ovat hieno, mutta kuitenkin rajallinen yksikkö.

Mitä sitten pitäisi tehdä:

  • Jaksa toistaa kaikissa asioissa 6-7 kertaa. 4. toiston jälkeen on vielä ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet asiasta. 
  • Laajoissa asioissa ihminen tarvitsee keskimäärin 17 toistoa uskoakseen, että asia on vakava ja se on tarkoitus toteuttaa. Aloitus vähintään 10 kk etukäteen.

Muista, että:​

  • Huhu voi mennä kerralla läpi.
  • Huhu on niin kauan kuulijalle tieto, kunnes riittävän luotettava taho kumoaa sen.
Essi Juvakka 
viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET, perheterapeutti
Puhelin

040 756 7374

Sähköposti
[email protected]
Seuraa

 

Ota yhteyttä
Fill out my online form.
Share This