Vedätkö kärpäspaperin lailla puoleesi omien asioidensa tuutittajia?

Tuntuuko sinusta siltä, että jokainen ihminen tulee kertomaan elämänsä arimmat asiat juuri sinulle? Jopa niin, ettet kaikkea haluaisi kuulla ja tietää. Ja nyt vielä korona-aikana tämä kuormittaa sinua entistä enemmän. On niin paljon omiakin asioita ja murheita.

Paula, ihanaa, sä niin ymmärrät mua. Panu, olet ainut ihminen joka tajuaa.

Olla empaattinen, on hieno ominaisuus. Joskus kuitenkin olet liian empaattinen ja vedät puoleesi kaikki heidät, jotka haluavat purkaa itseään. Kuitenkaan vastavuoroisesti sinun huoliasi ei ehkä koskaan kysellä tai kuunnella tai et koskaan niitä kertoisikaan. Tämä voi olla hyvin kuormittavaa ja oma reppusi tyhjenee. Onko sinun vaikea keskeyttää tätä vyöryä?

Liian moni kokee kuormittavana sen, että hänen odotetaan olevan lääkäri, sairaanhoitaja, psykologi, terveydenhoitaja…Kuulutko sinä heihin?

Ei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen.

Yhdenkään työntekijän tai esihenkilön, ystävän tai perheenjäsenen ei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen.

Riittää, että kuuntelet ja olet läsnä sen verran kuin jaksat.

Riittää, että kehotat kuormittuneen ihmisen hakemaan itselleen apua, ohjaat hänet terveyshuollon piiriin.

Ystävällisyys ja ystävän/työkaverin puhe, muutama lause riittää. Itse ei tarvitse ryhtyä terapeutiksi. Rajojen vetämisen harjoittelu onkin usein elämän mittainen matka. Opettele siis vetämään omia rajoja ja sanomaan Ei. Aikuisen ihmisen selän takaa sitä ei kukaan muu tee.

Essi Juvakka 
viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET, perheterapeutti
Puhelin

040 756 7374

Sähköposti
[email protected]
Seuraa

 

Ota yhteyttä
Fill out my online form.
Share This